Hvad er meta-beskrivelse?

Sådan skriver du godt til Google!

Hvis du har leget lidt eller meget med digital markedsføring de senere år, er du sikkert også stødt på en meta-beskrivelse. Well, selv hvis du har været i rollen som kunde og bevæget dig ud i søgninger på Google, har du nok stødt på en meta-beskrivelse.

Men hvad er meta-beskrivelse så? Kortest beskrevet er det den tekst, der kommer op, når du ser links til hjemmesider i en Google-søgning. I dette blogindlæg vil vi dog gå en del mere i dybden, så du rigtigt kan blive klog på meta-beskrivelser!

Hvad er meta-beskrivelse?

Lad os bare kigge på os hos Viral Media. Hvis du søger “viral media” på Google kommer følgende meta-beskrivelse ved linket til vores side:

Hvad er meta-beskrivelse? | SEO-titel, beskrivelse og andet i forhold til SEO

Vi har her markeret meta-beskrivelsen med tre røde kasser. I almindelig tale kaldes alle røde bokse for en meta-beskrivelse, men de har nu hver deres navn.

Vi gennemgår her de tre forskellige dele:

  1. Link-beskrivelse: Dette er Googles måde at fortælle dig (eller brugerne/kunderne), hvad de helt præcist klikker ind på her. Det er for at skabe gennemsigtighed og sikkerhed. Hvis du f.eks. ville ind på vores blog, ville der have stået viralmedia.dk > blog , så du tydeligt kunne se din “linkrejse”. Du vil aldrig kunne ændre på den første del, da det er dit hjemmesidedomæne. Men resten kan du faktisk godt! I virkeligheden viser den bare din URL for den specifikke side, Google viser.
  2. Sidetitel: Også kaldet SEO-titel. Det er overskriften på din side i Google-søgningen, som du kan se det herover.
  3. Beskrivelsen: Er en slags forlængelse af sidetitlen, og den er af mange kaldet for den egentlige meta-beskrivelse. Her har du mulighed for at tilføje lidt mere tekst end ved sidetitlen.

Hvorfor er meta-beskrivelse så vigtig?

Alle tre former for meta-beskrivelse har en effekt på din SEO; altså din placering i søgemaskinerne. Og derfor din virksomheds tilstrømning af kunder.

Meta-beskrivelsen er ofte her, hvor du har dine keywords. De søgeord, du gerne vil ranke på.

Googles algoritmer kigger på din meta-beskrivelse, ligesom søgemaskinen kigger på dit content eller al din tekniske SEO. Derfor er det altså ret vigtigt at arbejde målrettet med den.

Men en meta-beskrivelse er også vigtig, fordi dét er, hvad dine kunder ser, før de fra en Google-søgning trykker sig ind på dit site. Hvis din beskrivelse (link-beskrivelse, sidetitel eller beskrivelse) er kedelig eller ikke passer på søgningen i Google, kommer de ikke til at klikke på beskrivelsen – også selv om den ligger helt i toppen af søgemaskinen.

Altså er det både vigtigt for SEO – og for din virksomheds udtryk.

Hvordan ændrer du din meta-beskrivelse?

Dette kan du klare på forskellige måder. Hos Viral Media bruger vi det dejlige SEO-værktøj SmartCrawl, som er et analyse- og opsætningsværktøj til WordPress-hjemmesider i forhold til søgemaskineoptimering. Når Viral Media laver hjemmesider for folk, giver vi altid SmartCrawl med som plugin – ganske gratis.

Et andet populært værktøj er Yoast, hvor du også nemt og enkelt kan ændre en meta-beskrivelse.

Når du opretter en side, et indlæg eller andet i eksempelvis WordPress, vil dit SEO-værktøj give dig muligheden for at ændre meta-beskrivelserne. Det ser nogenlunde således ud som i SmartCrawl:

Meta-beskrivelse | Sådan ændrer du din meta-beskrivelse i WordPress

Her kan du se, hvordan det øverst oppe kommet til at se ud i Google. Det kan du endda se, imens du retter meta-beskrivelsens del 2 og 3 nedenunder. Her har jeg sørget for, at sidetitlen (SEO-titlen) er lavet om, men jeg har endnu ikke skrevet en beskrivelse.

Heldigvis indsætter disse værktøjer selv din content-tekst, så din meta-beskrivelse ikke står helt tom.

Selve link-beskrivelsen kan du også selv ændre ved at ændre i URL’en. Det kender du sikkert godt, men for en god ordens skyld finder du den (i WordPress) øverst på den side, du redigerer:

Mete-beskrivelse | Sådan ændrer du i URL'en, så du får den rette link-beskrivelse

Når du har ændret alle tre elementer af meta-beskrivelse, er du klar til at sende din side/dit link ud i søgemaskinen!

Men nej, hov, vent … er det virkelig så nemt? Ja! Det er dog ikke nemt at skrive en GOD meta-beskrivelse. Vi kan dog komme med lidt råd:

Hvad er så en god meta-beskrivelse?

Ja, hvad gør en meta-beskrivelse god? Vi har samlet lidt gode råd, tips og tricks til, hvad du helt præcis skal gå efter for at skrive godt til Google – og dine kommende kunder:

1 Længden er virkelig vigtig – væn dig til at skrive kort!

Du har sikkert lagt mærke til på billederne herover, at SmartCrawl og WordPress selv foreslår en god længde af meta-beskrivelsen. Hvis ikke, kan vi da lige nævne de mål, du bør gå efter her:

  • Din sidetitel skal være mellem 50-65 tegn.
  • Din beskrivelse skal være mellem 135-300 tegn. Prøv at ramme 140-160!

Det er selvfølgelig vejledende, så du må gerne have en anelse mere eller en anelse mindre. Der er dog mulige ulemper ved begge.

Hvis du skriver for kort, kan Google tro, at din side ikke er sat ordentlig op, og derfor vil Google lade dig falde i rankings.

Hvis du skriver for langt, kan Google finde på at forkorte din meta-beskrivelse, så du får tre irriterende punktummer i stedet for den tekst, du har skrevet. Det ser bare dumt og uprofessionelt ud.

Vi siger oftest, at du sagtens kan skrive langt. Det kan alle. Kunsten ligger i at skrive kort, præcist og rammende.

Så væn dig til at skrive kort! Også med URL’en. For din webbrowser kan også finde på at forkorte din URL, hvis du har aaaaalt for mange undersider, eller hvis du har lavet for lang en URL selv. F.eks.: viralmedia.dk/underside/under-underside/under-under-underside/det-her-er-en-alt-for-lang-URL-som-ikke-vil-gøre-noget-godt-for-dig-overhovedet.

2 Brug streger i din sidetitel!

Du vil altså gerne forfatte dig kort. Derfor skal du bruge tegn (især streger) i din sidetitel! Det kan enten være – , | eller andre streger. Faktisk har vi skrevet et blogindlæg om, hvad der er bedst at bruge.

Det handler også om at gøre din sidetitel lækkert opdelt. Så brugerne kan se, hvilke dele der er hvad i din sidetitel. Du kan også nemmere opdele den vare, du eksempelvis har, fra din virksomhedstitel. F.eks.: Møbler til stuen | IKEA.

3 Få fat på keywords – men ikke for mange!

I din meta-beskrivelse SKAL der være de søgeord, du gerne vil ranke på. Det er ret alfa og omega, at dét, folk søger på, også skal indgå i sidetitel og beskrivelse.

Men du må heller ikke overgøre det. Google kan godt se, hvad du prøver på, hvis du har 2-3 af de samme keywords i din sidetitel, eller måske endda 5-10 af de samme keywords i din meta-beskrivelse som helhed. Det vil Google straffe dig for.

Dog skal din URL helst være PRÆCIS, hvad dit keyword er. Ikke mere, ikke mindre. For jo mere præcis du kan være i din URL med keywords, jo nemmere genkender Google søgeordet.

Google læser dine metabeskrivelser på samme måde, som vi angav længere oppe. Altså 1., 2. og så 3. Det betyder, at din URL skal være mest præcis!

4 Brug de rigtige USP!

Når du kigger ned over en Google-søgning og ser andre virksomheders (altså konkurrenternes) meta-beskrivelser, kan du se, hvad der bedst kendetegner dine produkter. Men du kan også gå en helt anden vej med dine USP’er.

En USP er jo bare noget, der fanger øjet. Hvad vil du sælge din side/dit produkt/din ydelse med? Er dit produkt “billigt”, “flot”, “unikt”, “kvalitetssikker”, “miljøvenlig” eller noget helt sjette?

Din meta-beskrivelse (sidetitel såvel som nedre beskrivelse) skal kunne ‘sælge’ dit link!

5 Husk call-to-action!

Dette er du nok også stødt på før. Folk skal vide, hvad de skal gøre med linket. Hvad sker der, når de trykker?

Skal meta-beskrivelsens sidetitel vise, at folk skal ind og læse noget? Skal de ind og købe noget?

En call-to-action kan også sagtens være den typiske medie-overskrift: “Sådan skriver du godt til Google!” som vi har brugt til dette blogindlæg.

Eksempler: “Prøv testen her” eller “Køb billige bukser” eller “Vælg din helt egen bamse”.

Så ved folk, hvad de kan forvente at skulle på din side.

6 Lav varierede meta-beskrivelser!

Ligesom med content bør du variere din tekst i meta-beskrivelser. Ligesom Google godt kan genkende, når du overforbruger af keywords, så kan Google heller ikke lide, når dine meta-beskrivelser går for meget igen.

Så hvis du har 50-100 sider, der skal have meta-beskrivelser, må nogle sidetitler og beskrivelser selvfølgelig gerne ligne hinanden, men de må ikke være identiske.

Bedst er det dog, hvis du vælger en masse forskellige USP’er, call-to-actions og selvfølgelig produkter/keywords. Så er du sikker på, at du kan variere lidt mellem sammensætningerne 😉


Hvad er meta-beskrivelse så? Det spørgsmål håber vi, at du nu kan svare på! Og ellers er du altid velkommen til at kontakte os for at få rådgivning. Vi producerer også gerne alle din virksomheds meta-beskrivelser med grundig research og en fængende salgs-pen.

Ha’ det ellers dejligt, meta-beskrivelse-ekspert!

// Mikkel

Har du brug for at vide mere?

Matias Simonsen

Matias Simonsen

Har du spørgsmål, eller har du lyst til at høre mere om hvad vi kan hjælpe dig med, så book en helt uforpligtende samtale herunder

Nyheder og guides

Tilmeld dig nyhedsbrevet og læs vores blog, for at holde dig opdateret på nye trends og tendenser inden for udvikling og digital markedsføring

Datatilsynets afgørelse omkring Google Analytics! 2022

Så kom afgørelsen fra Datatilsynet omkring anvendelsen af Google Analytics i Danmark. Vi har tidligere skrevet omkring afgørelser i både …

Læs mere

Sådan fjerner du nemt baggrunden på et billede

Her er 4 hurtige måder at fjerne baggrunden på dit billede uden at gå skal gøre noget arbejde. Du behøver …

Læs mere

Adobe har købt Figma

For få dage siden kom nyheden ud at Adobe har købt Figma for $20 miliarder. Hvad er Figma Figma er …

Læs mere

Snak med en ekspert!

Vi vil gerne høre mere om dit projekt eller dine udfordringer. 

Har du lyst til at høre mere om hvad vi kan hjælpe dig med, så book en helt uforpligtende samtale herunder

Vi glæder os til at høre fra dig!